Dora Decraen
Boekhouding - Fiscaliteit - Ondernemingsloket

FAQ- Het starten als zelfstandige

Vooraleer u begint

Wees u bewust van het feit dat niemand slapend rijk wordt. Als zelfstandige verdient u niets als u niet werkt (vakantie, ziekte,…). Dertiende maand en dergelijke bestaan niet voor een zelfstandige. Om in hoofdberoep te starten is een financiële reserve waarvan u 3 jaar kan overleven geen overbodige luxe.
Hoe meer u werkt, hoe meer u verdient. Maar verlies nooit het evenwicht uit het oog: het is niet de bedoeling dat u uw gezondheid ondermijnt of uw relatie op de klippen laat lopen.

De beslissing is genomen

Allereerst is het handig om een zakelijke rekening te openen.
Vervolgens neemt u contact met een ondernemingsloket waar de inschrijving bij het KBO (KruispuntBank van Ondernemingen) in orde gebracht wordt. Deze inschrijving bij het KBO vervangt het oude vestigingsattest en handelsregister en maakt controle door de overheid eenvoudiger. Afhankelijk van het gekozen beroep dienen diploma’s of attesten voorgelegd te worden. Zodra het ondernemingsnummer gekend is, wordt – indien nodig – gevraagd een btw-rekening te activeren. Zelfs indien je in bijberoep begint, is het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds verplicht! Ziekenfonds en kinderbijslag aanvragen als zelfstandige hoeft enkel als de zelfstandige activiteit in hoofdberoep uitgevoerd wordt.
Uw boekhoudster is een erkend entrypunt bij verscheidene ondernemingsloketten, waardoor alles vanuit het boekhoudkantoor in orde kan gebracht worden.